• Školská súťaž „SPOZNAJ MEĎ“
          • Školská súťaž „SPOZNAJ MEĎ“

          • V tomto školskom roku sme zorganizovali súťaž pre žiakov školy „Spoznaj meď".  Cieľom súťaže bolo vytvoriť a prehĺbiť znalosti o medi a možnosti využitia medi a výrobkov z medi v technických zariadeniach budov, ktoré môžu žiaci využiť vo svojej praxi. Do súťaže ktorá prebiehala od októbra do apríla sa zapojilo 16 žiakov z III.C a IV.C triedy. Súťažiaci online riešili otázky o medi – zaujímavosti, vlastnosti, využitie medi a výrobkov z medi v technických zariadeniach budov... Na základe získaných bodov bolo stanovené poradie:

                                        1. miesto  Jakub Gurniak

                                        2. miesto Erik Jančuš

                                                                              3. miesto Denisa Veľká

            Všetkým ktorí sa súťaže zúčastnili ďakujeme za aktivitu a víťazom  srdečne blahoželáme.

            Spracovala: Ing. Hodulíková

        • Exkurzia na Fakulte výrobných technológií – „Využívanie obnoviteľných zdrojov tepla“
          • Exkurzia na Fakulte výrobných technológií – „Využívanie obnoviteľných zdrojov tepla“

          • Dňa 17.05. 2022 sa žiaci III. C študijného odboru staviteľstvo so zameraním na technické zariadenia budov s Ing. Hodulíkovou zúčastnili v rámci dňa „Prax pre školu“ exkurzie na Katedre procesnej techniky Fakulty výrobných technológií so sídlom v Prešove. Technická univerzita si budovu svojho pracoviska premenila na laboratórium, v ktorom skúma čo najefektívnejšie využívanie rôznych obnoviteľných zdrojov. Žiaci mali možnosť vidieť aplikáciu teoretických vedomostí z využívania obnoviteľných zdrojov v bežnej prevádzke.  Budova je energeticky sebestačná má solárne a fotovoltaické panely, kotol na biomasu, kondenzačný kotol na zemný plyn, bivalentné tepelné čerpadlo, rekuperačnú jednotku na zabezpečenie vetrania.  Žiaci mali možnosť vidieť postup pri meraní a analýze vlhkosti štiepky, postup pri  príprave skúšobnej vzorky a meraní jej spalného tepla pomocou kalorimetra, poznať výpočtový program Techcon,  vyskúšať termodetektor pre presné meranie a zaznamenávanie teploty, vidieť využitie dronu ...

            Naše poďakovanie patrí doc. Ing. Fedákovi, PhD. a jeho kolegom, ktorí sa nám venovali a praktickými ukážkami prezentovali svoje činnosti, vedomosti a skúsenosti, ktoré nám pomôžu v ďalšom štúdiu.

            Spracovala: Ing. Hodulíková

        • Odborné exkurzie 23.5.2022 - 27.05.2022
          • Odborné exkurzie 23.5.2022 - 27.05.2022

          • V dňoch 23.05.2022 - 27.05.2022 sa žiaci 1. ročníkov, študijného odboru Staviteľstvo zúčastnili odborný exkurzií, kde navštívili a mohli vidieť rôzne prevádzky z oblasti stavebníctva ako napr. Kameňolom v Žehni - firma Agromelio s.r.o., výroba a predaj betónu vo Veľkom Šariši - firma Agromelio s.r.o., výroba plastových okien - Hesta s.r.o., veľkosklad stavebných materiálov - stavebniny MPL, výroba tehál - firma LEIER s.r.o., školiace stredisko pre konštrukčné systémy Rigips - Technická akadémia Rigips, TU v Košiciach, kde prebiehal Deň otvorených dverí pod názvom Piknik na TUKE.

            Veríme, že  odborné exkurzie boli pre žiakov prínosom a pomôžu im v ďalšom štúdiu na našej škole. Ďakujeme všetkým firmám, za ich ochotu a odborný výklad,  ktorý venovali našim žiakom.