• Zážitkové čítanie
          • Zážitkové čítanie

          • Zážitkové čítanie je spôsob práce s literárnym textom, ktorý je na rozdiel od hlasného čítania pre dnešné deti omnoho atraktívnejší a čoraz viac je v obľube. My sme sa dnes s I.B vybrali do knižnice Slniečko, aby sme zažili príbeh chlapca v pásikavom pyžame na vlastnej koži. Čítanie úryvkov z knihy, aktivity a spoločné zamyslenie sa nad príbehom ... príjemné chvíle strávené pri knihe v knižnici...

            Dana Rázusová

        • ŠACHGROUND
          • ŠACHGROUND

          • Slávnostné otvorenie novej oddychovej zóny s názvom ŠACHGROUND sa konalo 25.októbra. Po vyše polročnej práci na obnove tohto priestoru sme ho oficiálne otvorili a sprístupnili našim žiakom. Cieľom tohto projektu bolo vytvoriť pre žiakov priestor, kde sa môžu stretávať, rozprávať, hrať šach a cítiť sa príjemne. Nie náhodou sme oddychovú zónu nazvali ŠACHGROUND, pretože veríme, že žiaci v nej budú tráviť čas najmä hrou šachu... Dúfame, že svoj voľný čas tak využijú na rozvoj kritického a logického myslenia, pozornosti, predvídavosti, stratégie, koncentrovanosti. Pôjde tak o zručnosti, ktoré šach dokázateľne zlepšuje. Ďakujeme vedeniu školy, že nám umožnilo využiť tento priestor, kde sa budú žiaci stretávať a rozvíjať svoje šachové zručnosti.

            Projekt bol podporený z finančných prostriedkov Prešovského samosprávneho kraja v rámci grantového programu #zlepšimeto, ktorý administruje Rada mládeže Prešovského kraja. V marci minulého školského roku zverejnila RMPK grantovú výzvu zlepšimeto2023. Naša škola sa do nej zapojila a bola vybraná medzi školy, ktoré PSK podporí dotáciou.

            Školský parlament a Dana Rázusová

        • Záložka do knihy spája slovenské školy
          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • V mesiaci október sa do 12. ročníka celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy zapojilo 60 žiakov našej školy.  Projekt realizuje Slovenská pedagogická knižnica a jeho cieľom je nadviazať vzťah s partnerskou školou a podpora čítania mladých ľudí. Téma tohto ročníka Hrdinovia detektívnych románov oslovila mnohých našich žiakov. Našou partnerskou školou bola Súkromná Spojená škola EDUCO z Námestova. Vzájomne sme si vymenili krásne záložky, ktoré vyrobili naši žiaci, aby potešili nových kamarátov.  Pri tvorbe záložiek žiaci ukázali, že sú kreatívni a nápadití. Všetkým, ktorí sa do projektu zapojili ďakujeme.

            Mgr. Kolpaková

        • Exkurzia v SteelParku Košice
          • Exkurzia v SteelParku Košice

          • Dňa 24.10. sme navštívili SteelPark v Košiciach. Kreatívnym a zábavným spôsobom sa žiaci druhého ročníka dozvedeli o výrobe ocele, ale aj o ďalších fyzikálnych a chemických zákonitostiach. Vyskúšali si logiku pri hre piškvorky 3D, šikovnosť prstov pri robotickom "futbale“, aj veľkosť svojej sily pri stláčaní senzora. Dozvedeli sa, čo je vákuum a ako funguje, prečo sa supravodivý levitujúci vláčik vznáša nad dráhou a vyskúšali si „chytiť tekutý dusík“. Ďakujeme slečnám lektorkám za sprevádzanie a výklad. Bolo nám super...

            RNDr. Mária Bilišňanská, PhD.

        • Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

          • V období od 23.10. do 17.11.2023 sa začala celoslovenská kampaň s názvom Študentská kvapka krvi, ktorá sa pravidelne organizuje na prelome Októbra a Novembra. Aj 20 žiakov našej školy sa zapojilo do tohto projektu a nezištným darovaním krvi pomohli tým ktorí to najviac potrebujú.

            Udalosť sa konala pod záštitou Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky, odberné miesto Prešov.

            Veľká VĎAKA patrí všetkých zúčastneným: Martin Sarnecký (3.B) Marek Mihok (3.B), Melánia Vargová (3.A), Katarína Himičová (4.C),Viktória Straková (4.C), DamienYessienVoit (4.C), Sebastián Mona (4.C), Markus Gajdoš (4.A), Sebastián Revický (4.A), Matúš Švec (4.A), Jakub Gonda (4.A), Miroslav Novotný (4.B), Peter Pribula (4.B), Dominik Kišiday (4.B), Tímea Šuliková (4.B), Simona Onderková (4.B), Samuel Kovaľ (4.B), Ľubomíra Ignácová (4.B), Samuel Scheibel (4.B) a Oliver Balucha (4.B)

            Martin Orlovský

        • Po stopách fyzikálnej veličiny
          • Po stopách fyzikálnej veličiny

          • Na hodinách fyziky sme v 1. a 2. ročníku objavovali fyzikálnu veličinu. V úvode žiaci vymýšľali vlastné fyzikálne veličiny. Potom v skupinách skúmali, ktorý "papier má najväčšiu šušťavosť", ktoré "kľúče najviac štrngajú", ktoré "zipsy najviac zipsujú" a ktoré "z chrumiek, chipsov a dupetiek najviac chrumkajú". Žiaci si pripomenuli a upevnili svoje vedomosti o fyzikálnych veličinách. 

            RNDr. Mária Bilišňanská, PhD.

        • Olympiáda o Európskej únii
          • Olympiáda o Európskej únii

          • Už druhýkrát sme sa zapojili do Olympiády o Európskej únii, túto súťaž organizuje Fakulta sociálnych vied v Trnave. Je to vedomostná  súťaž pre stredoškolákov, ktorej cieľom je prehĺbiť poznatky o fungovaní Európskej únie. Cieľom tejto súťaže je podnieť aktívnu komunikáciu, budovanie pozitívnych vzťahov. Súťaž je určená pre všetky typy stredných škôl. Olympiáda sa koná pod patronátom predsedníčky Európskeho parlamentu a záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Ďalšími partnermi tohto podujatia sú Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a europoslanci. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili a držíme im prsty.

            Mgr. Kolpaková

        • FINANČNÁ  AKADÉMIA
          • FINANČNÁ AKADÉMIA

          • V dňoch 12. a 19.10. 2023 sme zrealizovali v spolupráci s Nadáciou Partners pre žiakov štvrtého ročníka prvú časť vzdelávacieho cyklu Finančná akadémia. Odborným garantom a školiteľom bol odborník na financie zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK  Ing. Radoslav Harvan, ktorý viedol študentov k získaniu kompetencií v oblasti osobného a rodinného rozpočtu, finančného plánovania a sporenia. Cieľom Finančnej akadémie je viesť mladých ľudí k väčšej finančnej zodpovednosti, k získaniu kompetencií zahŕňajúcich poznatky, zručnosti a skúsenosti z oblasti finančnej gramotnosti nevyhnutných pre finančné a existenčné zabezpečenie seba a svojej rodiny a pre aktívnu účasť na trhu finančných produktov a služieb.

            Po prednáške žiaci ocenili profesionalitu školiteľa, možnosť aktívneho zapojenia sa a riešenie konkrétnych príkladov zo života.  

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Ing. Hodulíková

            Atmosféru  Vám priblíži fotogaléria.

        • Seminár "Vodovody, kanalizácie a ČOV 2023"
          • Seminár "Vodovody, kanalizácie a ČOV 2023"

          • Dňa 04.10. 2023 sa žiaci IV.A študijného odboru staviteľstvo zúčastnili seminára spojeného s prednáškami odborníkov z praxe „Vodovody, kanalizácie a čistiarne odpadových vôd 2023“, ktorý organizovala spoločnosť ASICE.  Jednotlivé prednášky boli zamerané na systémové riešenia pre odvodnenie, rozbor vody a úpravu vody, systémy pre meranie hladiny a prietoku kvapalín, čistenie odpadových vôd, plastové poturbné systémy pre inžinierske siete ... Predstavili sa nám firmy: ACO stavebné prvky s.r.o., MARKET systém s.r.o., DANUM s.r.o., LUNA PLAST a.s., EKOSERVIS Slovensko s.r.o., GEORG FISCHER Rohrleitungssysteme GmbH, CHUDĚJ s.r.o. Žiaci mali možnosť diskutovať so zástupcami týchto firiem. Prednášky a diskusia boli veľmi prínosné, ukázali aplikáciu teórie v praxi.

            Ing. Hodulíková

        • Adaptácia 1. ročníkov na nové školské podmienky
          • Adaptácia 1. ročníkov na nové školské podmienky

          • V jednotlivých triedach prvých ročníkov v tomto mesiaci prebehla preventívna aktivita „Adaptácia na nové školské podmienky“. Vďaka spolupráci s CPaP mohli žiaci anonymne napísať o tom, ako si zvykli na nové školské prostredie, spolužiakov, vyučujúcich, chod školy a začatú etapu stredoškolskej rutiny. Dúfame, že sa im na našej škole páči a že si tu nájdu mnoho osôb i záujmov, ktoré ich budú motivovať a sprevádzať životom.  

            Spracovala. Mgr. Kochanová 

        • ZBIERKA DNI NEZÁBUDIEK 2023
          • ZBIERKA DNI NEZÁBUDIEK 2023

          • Aj tohto roku sa naša škola v dňoch 4.10. – 5.10.2023 zapojila do celoslovenskej zbierky OZ Kolobeh života v rámci Ligy za duševné zdravie. Aj vďaka nám sa v Prešove podarilo vyzbierať celkom 5 069,25 €, čo znamená cca 60 dospelých alebo 120 detí, ktoré smútia po strate blízkeho sa bude zúčastniť bezplatných terapeutických pobytov. Všetkým zapojeným ĎAKUJEME!

            Koordinátorka: Ing. Komarová

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Dňa 22.9. 2023 sa na našej škole konala zbierka, v rámci celoslovenskej verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá slúži ako pomoc na zlepšenie života pre nevidiacich a slabozrakých. Do zbierky sa zapojila väčšina študentov a učiteľov. Obzvlášť by sme chceli poďakovať dobrovoľníčkam (žiačkam II. A triedy)  Daši Špirkovej a Henriete Matiskovej, vďaka ktorým sa vyzberala suma 39,40 €. Aj vďaka nášmu spoločnému nasadeniu a ochote sa v rámci Prešovského kraja vyzbieralo 36 291,02 €.

            Srdečná vďaka!

            Koordinátorka Ing. Jana Komarová

        • XELLA DIALÓG 2023 – online konferencia
          • XELLA DIALÓG 2023 – online konferencia

          • Vďaka online platforme sme sa so žiakmi IV.A a IV.B triedy 17.10.2023 pripojili k živému vysielaniu online konferencie Xella dialóg 2023, ktoré každoročne pripravuje firma Xella, s.r.o. – výrobca stavebného systému YTONG. Konferencia je určená pre odbornú verejnosť – pre projektantov a dodávateľov stavieb a bola zameraná na tému „Statika, akustika, podrobnosti v projekčnej a stavebnej praxi“.  

            Zástupcovia spoločnosti Xella spoločne so svojimi hosťami na nej formou prezentácií, reportáží, rozhovorov a prípadových štúdií predstavili novinky v sortimente výrobkov a služieb v podobe, ktorá reaguje na súčasné trendy a potreby profesionálov v odbore stavebníctva. 

            Našim žiakom nové informácie môžu pomôcť pri voľbe materiálov a konštrukčných riešení pre navrhované objekty vo svojich ročníkových a maturitných projektoch.  

            Ing. Filipová Svetlana

        • Matika nás baví
          • Matika nás baví

          • Dňa 17.10.2023 sa žiaci prvého a druhého ročníka už po tretíkrát mali možnosť zapojiť do školskej matematickej súťaže s názvom „Matika nás baví“.

            Spolu 10 žiakov našej školy riešilo úlohy, pri ktorých si precvičili svoju logiku i matematické myslenie. Prvenstvo získali žiaci teamu 1.A triedy- Štefánia Rybovičová, Kristína Štellmachová, Sofia Petnuchová a Samuel Sedlák. Na druhom mieste sa umiestnili zvyšné dva teamy, ktoré tvorili žiaci 2.B triedy- Dávid Mihaľ, Ivana Matuščáková a Terézia Vajdová, a žiaci 2.C triedy- Matúš Kohút, Laura Petríková a Tibor Hovanec.

            Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

            Vypracovala: Ing. Ivana Sivák Hroncová, PhD.

        • IT Fitness Test
          • IT Fitness Test

          • Na hodinách informatiky sme so žiakmi prvého ročníka v dňoch 9. – 11. 10. 2023 absolvovali IT Fitness Test, ktorý sa považuje za najväčší a najkomplexnejší test IKT zručností na Slovensku. Dvadsaťpäť zaujímavých úloh z oblasti internetu, bezpečnosti a počítačových systémov, kancelárskych nástrojov, kolaboratívnych nástrojov a sociálnych sietí sme zvládli a tešíme sa na nové úlohy o rok. Po ukončení testu sme získali certifikát s dosiahnutým výsledkom. Dokáž to aj Ty a zapoj sa do IT Fitness Testu! 

            Ing. V. Tomášová, Ing. J. Tumidalský 

        • Okresné kolo vo futsale
          • Okresné kolo vo futsale

          • Dňa 16.10.2023 sa naša škola zúčastnila okresného kola vo futsale. V troch zápasoch po dvoch výhrach (5:1 a 6:0) a jednej prehre (3:4) sme obsadili 2. nepostupové miesto v skupine.

            Našu Školu reprezentovali:

            Adam Marčišin, Oleg Druga, Patrik Vojtko, Samuel Scheibel,Oliver Balucha, Rastislav Kotulič, Sebastián Valčák, Jakub Jurašek, Peter Balaník

            Vypracoval: Mgr. Matej Vernarský

            vedúci akcie

        • Informačno-študijný pobyt v Bruseli
          • Informačno-študijný pobyt v Bruseli

          • V dňoch 2. – 4.10. 2023 som mal tú česť  zúčastniť sa informačno-študijného pobytu v Bruseli v rámci ceny ZEK. S veľkým nadšením som ponuku prijal a stal sa tak jedným z 25 mladých ľudí, ktorí našu krajinu mohli reprezentovať pred mnohými európskymi inštitúciami. V prvý deň návštevy sme sa oboznámili s krásami hlavného mesta Belgicka,  navštívili sme množstvo historických a kultúrnych pamiatok. Hlavný bod nášho programu sa začal v utorok ráno návštevou Európskej rady. Slovák pracujúci na pozícii blízkej predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi nás sprevádzal budovou Európskej rady. Oboznámil nás s fungovaním tejto inštitúcie. Pri otvorenej diskusii v jednej zo zasadacích miestností nám prezradil detaily práce Charlesa Michela, ako aj svojej vlastnej práce Ďalšou inštitúciou, ktorú sme navštívili bola Európska komisia; budova Berlaymontu. Náš sprievodca pán Krchňavý nás ochotne previedol budovou, obohatil nás zaujímavými informáciami, ukázal miesta, ktoré nám doteraz boli známe iba z televízie. Poobede nasledovala beseda v druhej budove EK; Charlemagne. Pán Petr Mooz nám predstavil a odprezentoval veľmi zrozumiteľne fungovanie EÚ, princíp jej fungovania, úlohy každej z inštitúcií. Taktiež nám predstavil základné informácie o rozpočte či financovaní EÚ. Ďalším bodom programu dňa bola prezentácia pána Petra Stana, hovorcu pána Josepha Borella, o bezpečnostnej a zahraničnej politike EÚ. Táto prezentácia bola nesmierne pútavá a zaujímavá, čo vyvolalo aj množstvo otázok a rozprúdila sa tak veľmi zaujímavá a obohacujúca diskusia. Poslednou zastávkou bolo Návštevnícke centrum Experience Europe centre s množstvom interaktívnych stanovíšť. V stredu sa náš program začínal opäť v budove EK; Charlemagne. Príchod do každej budovy bol sprevádzaný bezpečnostnou kontrolou. Začínali sme besedou o environmente a Green Deale. Túto tému nám obšírne predstavil pán Robert Konrad. Potom nasledovala veľmi zaujímavá diskusia s členkou kabinetu eurokomisára Maroša Šefčoviča, Gabrielou Kećkéšovou. Dopodrobna nám opísala agendu pána Šefčoviča, oboznámila nás aj s jej prácou ako aj všeobecne s prácou eurokomisárov a Európskej komisie ako takej.

            Som veľmi vďačný za to, že som mal takúto jedinečnú a nezabudnuteľnú príležitosť spoznať a pochopiť prácu EÚ z takejto tesnej blízkosti. Návšteva bola veľmi obohacujúca a vyvolala mne omnoho väčší záujem o dianie aj na európskej politickej scéne a pomohla mi uvedomiť si dôležitosť jednoty v týchto neľahkých časoch.

            Róbert Mészáros

        • Suit Up Day
          • Suit Up Day

          • Dňa 13.10. sa naša škola zapojila do Medzinárodného dňa spoločenského obliekania známeho ako Suit Up Day. Žiaci a učitelia vymenili svoje štandardné oblečenie a hodili sa do gala. Slávnostným oblečením  sme oslávili obyčajný deň, neobyčajným spôsobom a pripomenuli si, že slušnosť patrí ešte stále do školských lavíc.

            Martin Orlovský

        • EXKURZIA ČOV LIPANY
          • EXKURZIA ČOV LIPANY

          • Dňa 11.10.2023 sme sa so žiakmi III.B triedy študijného zamerania Technické zariadenia budov, zúčastnili odbornej exkurzie na čistiarni odpadových vôd v Lipanoch.Žiaci mali možnosť vidieť mechanicko - biologickú technológiu čistenia odpadových vôd, kde vyčistená voda je vypustená priamo do rieky Torysa.  Exkurziou nás sprevádzal a odborný výklad zabezpečil pán Mgr. Babík a jeho kolektív , za čo im veľmi pekne ďakujeme. Verím, že daná exkurzia bola pre žiakov prínosom a pomôže im v ďalšom štúdiu odborných predmetov na našej škole.

            Exkurziu zabezpečila Ing. Adriana Poušová.

        • Optické klamy. MATFYZ HRAVO
          • Optické klamy. MATFYZ HRAVO

          • Dňa 5.10.2023 sa žiaci 4.A a 4.C zúčastnili interaktívnej výstavy „Optické klamy. MATFYZ HRAVO“. V rámci edukačného programu vo Vedecko-technickom centre si žiaci objasnili fungovanie fyzikálnych zákonov, precvičili svoje logické myslenie na interaktívnych exponátoch z vedy, techniky, matematiky, fyziky, mechaniky či biológie. Keďže žiakov výstava zaujala, veríme, že Slovenské technické múzeum ešte navštívime.

            Spracovali: Ing. Ivana Sivák Hroncová, PhD., Mgr. Daniela Mária Žilková