• Školské kolo Geografickej olympiády
          • Školské kolo Geografickej olympiády

          • Dňa 17.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády. Organizátori súťaže sú Národný inštitút vzdelávania a mládeže a príslušný Regionálny úrad školskej správy. Súťažilo sa online v kategórii Z –  žiaci 1. až 4. ročníka SŠ formou vedomostného testu. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 29 žiakov zo 7 tried. Úspešných, ktorí postupujú do krajského kola je 21 žiakov.  Najlepším súťažiacim v tomto kole sa stal Jakub Goran Hurdich zo IV.C triedy.

            Všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili ďakujeme. Postupujúcim  blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 24.3.2023.

            Ing. Martina Jurašková

        • Súťaž o najkrajší valentínsky pozdrav
          • Súťaž o najkrajší valentínsky pozdrav

          • Opäť je tu február mesiac lásky a s nim aj štvrtý ročník obľúbenej hlasovacej súťaže o najkrajší valentínsky pozdrav SPŠ stavebnej. V rámci anglického jazyka sa tento rok zapojilo do súťaže mnoho snaživých žiakov, ktorí neváhali ukázať svoju originalitu a kreativitu a vytvorili netradičné valentínske pozdravy v anglickom jazyku. O najkrajší pozdrav sa hlasovalo na FB stránke školy. Titul NAJKRAJŠIA VALENTÍNKA SPŠ STAVEBNEJ získava Tomáš Beňko zo IV.C triedy.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a víťazovi blahoželáme.

            Spracovala : Mgr Mochnaľová

        • 34. ročník Olympiády v anglickom jazyku - Krajské kolo
          • 34. ročník Olympiády v anglickom jazyku - Krajské kolo

          • Olympiáda v anglickou jazyku je v našej škole už tradíciou. Cieľom písomnej časti je preveriť jazykové kompetencie (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, praktické ovládanie jazyka) súťažiacich. Cieľom ústnej časti je spontánnosť pri ústnom prejave v simulovanej situácii a opis obrázka s príbehom. Dňa 16. februára sa na pôde Gymnázia, Konštantínová 2, konalo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentoval víťaz okresného kola, žiak IV.B triedy, MICHAEL KORMANÍK. Test preveril Michaelove vedomosti a zručnosti z gramatiky/slovnej zásoby, čítania s porozumením a počúvania s porozumením. Michael si vo svojej kategórii 2D vybojoval zaslúžené druhé miesto. Víťazovi blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Spracovala : Mgr. Mochnaľová

        • Správa zo súťaže ,, Silná ruka ”
          • Správa zo súťaže ,, Silná ruka ”

          • Dňa 17.2.2023 sa naša škola zúčastnila 27. ročníka súťaže „SILNÁ RUKA”. V silnej konkurencií viac ako 120 súťažiacich sa žiakom našej školy nepodarilo obsadiť postupové miesta. Žiakom však patrí veľká pochvala za predvedené výkony.

            Našu Školu reprezentovali: Kevin Konečný, Marián Marcinčin, Nikodém Šulík, Benjamín Švaro

            Vypracoval: Mgr. Matej Vernarský

        • " Nechajte ma byť takou, aká som ..."
          • " Nechajte ma byť takou, aká som ..."

          • Medzinárodný projekt putovnej výstavy predstavuje témy diskriminácie a predsudkov na životnom príbehu Anny Frankovej. Aj dnes mnohí ľudia čelia diskriminácii, sú vylúčení zo spoločnosti, pretože sú “iní“. Jeden z najznámejších denníkov sveta napísala pubertiačka, ktorá v ňom píše o svojich pocitoch, snoch, plánoch..., ale aj o vojne, ktorá zmenila jej život. 

            Prvá časť  výstavy sa zaoberá problematikou holokaustu a životom  Anny Frankovej, druhá časť je venovaná súčasnosti, pretože hovorí o diskriminácii v dnešnej dobe.  

            Výstavou sprevádzajú svojich rovesníkov stredoškolskí študenti. Cez rôzne aktivity si vyskúšajú na vlastnej koži, aké to je, keď ich niekto nálepkuje. 

            „Osud Anny Frankovej je príbehom zmareného života. Prišla oň, lebo sa niekomu nezdala byť dostatočne blonďavá a modrooká. Zbystrite pozornosť, ak vám niekto povie, že sa to nikdy nestalo. Spomeňte si na Annu, keď pre iných nebudete dosť cool, in alebo trendy, dosť dobrí, šikovní či vyšportovaní. Premýšľajte o tom, aby sa už nikdy nikomu nestalo to, čo Anne Frankovej. 

        • Expert geniality show
          • Expert geniality show

          • Dňa 30. 11. 2022 sa žiak II.A triedy Róbert Mészáros zúčastnil celoslovenskej vedomostnej súťaže „Expert geniality show“. Po zverejnení výsledkov s radosťou konštatujeme, že v svojej kategórii Expert 012 obsadil v online forme krásne 8. miesto z celkového počtu 270 súťažiacich. Umiestnil sa v prvej štvrtine rebríčka v celkovom poradí a získal titul „TOP EXPERT“. Zo šiestich ponúkaných tém zabodoval šťastlivým výberom dvoch tém, v ktorých súťažil, a to témou „Mozgolamy“ a „Od Dunaja k Tatrám“. Blahoželáme!

        • Správa z okresného kola v basketbale žiakov stredných škôl
          • Správa z okresného kola v basketbale žiakov stredných škôl

          • Dňa 14.2.2023 sa na našej škole konalo okresné kolo v basketbale žiakov stredných škôl. Naši žiaci bojovali v každom zápase do poslednej sekundy avšak po dvoch tesných prehrách a jednej výhre napokon obsadili 3.miesto.

            Našu Školu reprezentovali: Jakub Turek, Oliver Novický, Samuel Strakay, Šimon Šebro, Damián Mitaľ, Marek Čajka, Martin Tabačko, Matej Šofranek, Adam Marčišin, Martin Ferko

            Vypracoval: Mgr. Matej Vernarský

        • KYBERŠIKANA-  (Ne)bezpečne na internete
          • KYBERŠIKANA- (Ne)bezpečne na internete

          • Dňa 13.2 sa žiaci 1. ročníkov zúčastnili preventívnej aktivity KYBERŠIKANA pod názvom (Ne)bezpečne na internete. V spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologickej poradne a prevencie na škole prebehla prednáška aj beseda. Cieľom bolo oboznámiť sa s rizikami online sveta, ktorého sme všetci denne súčasťou. Žiaci sa mohli dozvedieť ako majú predchádzať závislostiam od intenretu a sociálnych sietí a ako byť zodpovedný za svoje správanie v online priestore. Veríme, že všetkým zúčastneným bola táto aktivita prinajmenšom zastavením sa a zamyslením sa nad svojou participáciou v " internetovom svete".

        • Odborná exkurzia – Múzeum v Prešove – platidlá v regióne Šariša
          • Odborná exkurzia – Múzeum v Prešove – platidlá v regióne Šariša

          • Dňa 9.2.2023 sa žiaci IV. A triedy  zúčastnili v rámci predmetu Ekonomika odbornej exkurzie v Krajskom múzeu v Prešove v Rákociho paláci. Žiaci si prezreli  výstavu historického nábytku, obrazov a doplnkov, histórie Prešova, zbierku historických hodín, historických zbraní  a zamerali sa na numizmatickú  zbierku. Táto zbierka obsahuje 15 tisíc kusov platidiel, ktorésa našli a zozbierali  v regióne Šariša.

            Táto prehliadka prispela k lepšiemu pochopeniu našej histórie a  historického vývoja platidiel

                                                                                        Vypracovala: Ing. Vrbenská

        • Československá súťaž STAVOKS
          • Československá súťaž STAVOKS

          • Máme skvelú správu!   

            Naše žiačky zo IV.B  Tatiana Jankovská a Martina Richnavská  zabodovali na medzinárodnej odbornej súťaži. V československej súťaži STAVOKS na Fakulte stavební VUT vBrne v konkurencii žiackych projektov z Česka a Slovenska získali so svojim maturitným projektom 3. miesto. Účasťou na medzinárodnej súťaži skvele reprezentovali seba a našu školu SPŠ stavebnú v Prešove.  

            Patrí im veľká vďaka nielen za úspešnú reprezentáciu našej školy. Tento úspech je aj ich osobným úspechom. Prezentáciou vysoko nadpriemerných schopností a zručností pri spracovaní projektu v grafických programoch sa dokázali presadiť v tvrdej konkurencii s rovesníkmi z českých a slovenských odborných škôl so stavebným zameraním.  

            Ich projekt má tiež veľký význam pre našu školu - jeho praktické využitie je pri prezentácii školy smerom k verejnosti v súčasnosti, ale aj v budúcnosti pri návrhu úprav interiéru a exteriéru školy.  

            Stres zo súťaže sme kompenzovali návštevou pamiatky UNESCO – Vily TUGENHAT v Brne, za čo úprimne ďakujeme našej pani zástupkyni Ing. Hrubej a prajeme jej skoré uzdravenie. 

            Ďakujem Táničke a Martinke za ich usilovnosť, energiu a čas, ktorý projektu venovali. Musím vyzdvihnúť ich technické myslenie, schopnosť kooperácie vo dvojici, samostatnosť pri spracovaní projektu a konštruktívny prístup pri riešení vzniknutých aj technických problémov.  

            Príspevok ukončím svojim poďakovaním, ktorý možno stručne vystihne moje uznanie a vďaku: 

            Ďakujem Vám moje milé dievčatá - Tánička aMartinka - za to,  

            že ste prijali ponuku témy práce, za konštruktívnu spoluprácu  

            a za to, ako ste projekt dokázali spracovať do dokonalosti. 

             Vypracovala: Ing. Svetlana Filipová, konzultantka práce 

        • Valentínska kvapka krvi
          • Valentínska kvapka krvi

          • Dňa 8.2.2023 sa žiaci našej školy zapojili do „Valentínskej kvapky krvi“, čím  sa rozhodli urobiť dobrý skutok a darovali kúsok seba pre iných, ktorí to potrebujú.  

            Akcia sa konala pod záštitou Slovenského červeného kríža. Pedagogický dozor vykonával Ing. Martin Orlovský.  

            Veľká VĎAKA patrí všetkých zúčastneným – Seman Aleš (3.A), Revický Sebastián (3.A), Magáč Roderik (3.A), Švec Matúš (3.A), Durkaj Jozef (3. A), Budzák Patrik (3.A), Fečová Silvia (3.A), Balucha Oliver (3.B), Novotný Miroslav (3.B), Marčišin Adam (3.B), Straková Viktória (3.C), Žilka Erich (4.A), Hudáková Sofia (4.B), Gurniak Jakub (4.C), Hudáková Ema (4.C).  

            Spracovala: Ing. Valéria Tomášová, Ing. Sivák Hroncová, PhD. 

        • Krajské kolo Olympiády ľudských práv
          • Krajské kolo Olympiády ľudských práv

          • Olympiáda ľudských práv je dobrovoľnou záujmovou súťažou pre žiakov všetkých typov škôl v SR. Tento rok sa realizuje jubilejný 25. ročník tejto súťaže. 9. 2. 2023 sa na Gymnáziu sv. Moniky v Prešove uskutočnilo krajské kolo, ktoré pozostávalo z písomnej  a pre prvých pätnásť súťažiacich aj z ústnej časti. Žiaci museli preukázať vedomosti z oblasti práva, histórie, politiky ale aj svoju schopnosť argumentovať a vysloviť vlastný názor. Našu školu v tejto súťaži reprezentoval Róbert Mészáros z II. A, ktorý vybojoval v konkurencii 27 súťažiacich 5. miesto a postúpil do celoštátneho finále. Róbert získal špeciálnu cenu, ktorú udelili organizátori súťaže pre najlepšie umiestneného súťažiaceho z odbornej školy. Ďakujeme Robovi za reprezentáciu školy a držíme prsty v ďalšej fáze súťaže.

            Mgr. Adela Kolpaková

        • „ODBORNÁ PREDNÁŠKA – PREDMET A CHARAKTERISTIKA ČINNOSTI TOPOGRAFICKÉHO ÚSTAVU PL. JÁNA LIPSKÉHO V BANSKEJ BYSTRICI“
          • „ODBORNÁ PREDNÁŠKA – PREDMET A CHARAKTERISTIKA ČINNOSTI TOPOGRAFICKÉHO ÚSTAVU PL. JÁNA LIPSKÉHO V BANSKEJ BYSTRICI“

          • Žiaci 3. a  4. ročníka študijného odboru geodézia, kartografia a kataster dňa 03. februára 2023 mali možnosť vypočuť si odbornú prednášku npor. Ing. Ľubomíra LEICHERA, náčelníka zo skupiny Oddelenia plánovania a kontroly TOPOGRAFICKÉHO ÚSTAVU v Banskej Bystrici (TOPÚ). Prednáška bola rozdelená do dvoch blokov.

            V úvode bol predstavený Topografický ústav v Banskej Bystrici ako špičkové zariadenie rezortu obrany, ktorého poslaním je zabezpečovať informácie o území pre účely obrany a bezpečnosti štátu. Pre uspokojenie týchto požiadaviek používa Topografický ústav originálne cesty, založené na najmodernejších technológiách a na najnovších výsledkoch výskumu i vývoja. Hlavnými úlohami ústavu sú: vyhľadávanie zdrojov o geografických informáciách, ich analýza, spracovanie a archivácia, ale aj ochrana získaných informácií o území. Vo fáze využitia je to vizualizácia a generovanie hotových výrobkov v požadovanej forme s optimálnym obsahom.

            Z hľadiska organizačnej štruktúry TOPU pán nadporučík Leicher podrobne opísal činnosti na úsekoch DMÚ, DPZ, správy a distribúcie informácií, tvorby produktov, geodézie, analýz a geografickej podpory, kde nachádzajú uplatnenie absolventi študijného odboru GaK ako stredných, tak aj vysokých škôl. Množstvo snímok a ukážok z prác geodetov deklarovalo nezastupiteľné miesto tejto profesie aj v rezorte obrany.  

            V druhom bloku sa pán nadporučík venoval opisu života profesionálneho vojaka OS SR. Množstvom príkladov z armádneho života zaujal nielen žiakov, ktorí rozprúdili nekonečnú debatu, ale aj nás, vyučujúcich, pretože sme mali možnosť preniknúť do zákulisia - v mapách často uvádzaného - „utajené“.  

            Môžem konštatovať, že stretnutie s npor. Ing. Ľubomírom LEICHEROM bolo veľkým prínosom a obohatením v našej pedagogickej praxi.

            Spracovala: Ing. A. Kubanková

        • Správa z okresného kola v hádzanej žiakov
          • Správa z okresného kola v hádzanej žiakov

          • Dňa 2.2.2023 sa naša škola zúčastnila okresného kola v hádzanej žiakov stredných škôl. V troch zápasoch naši žiaci nestratili ani bod a tak si zabezpečili postup do krajského kola.

            Našu Školu reprezentovali: Damián Mitaľ, Dávid Turek, Sebastián Hriblan, Richard Sumilas, Jakub Turek, Šimon Šebro, Martin Tabačko, Adam Kilian, Samuel Strakay, Alexander Szüč, Oliver Novický

            Vypracoval:   Mgr. Matej Vernarský

        • Matematická olympiáda
          • Matematická olympiáda

          • Do domáceho kola matematickej olympiády sa zapojili piati žiaci našej školy, H. Matisková a D. Špirková z I.A, A. Blaškovan a A. Rešetár z I.C, R. Mészáros z II.A triedy. V školskom kole matematickej olympiády, ktoré sa konalo 24. januára 2023, bol úspešný žiak R. Mészáros. Blahoželáme a držíme prsty na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 4. apríla 2023.   

            Ing. I. Sivák Hroncová, Phd.

            Ing. V. Tomášová

        • Správa z okresného kola vo volejbale
          • Správa z okresného kola vo volejbale

          • Dňa 30.1.2023 sa naša škola zúčastnila okresného kola vo volejbale. V silnej konkurencií a po bojovných výkonoch sa naše zmiešané družstvo chlapcov a dievčat umiestnilo na 5 mieste.

            Našu Školu reprezentovali: Adriána Franková, Tatiana Jankovská, Viktória Straková, Melánia Vargová, Erik Jančuš, Matúš Pančák, Sebastián Revický, Aleš Seman, Alexander Szüč

            Vypracoval: Mgr. Matej Vernarský

        • Krajské kolo Ekonomickej olympiády
          • Krajské kolo Ekonomickej olympiády

          • Naši študenti – Rastislav Kotulič -3.B a Marko Grejták  absolvovali krajské kolo Ekonomickej olympiády. Konalo sa v piatok, 27.1.2023  v Aule Michala Bosáka na Prešovskej univerzite na ul. Konštantínova 16, Prešov. 

            Žiaci absolvovali test zložený zo 4 častí. V prvej časti je 5 testových otázok s jednou správnou odpoveďou. Druhá časť bola  grafická, tretia argumentačná a štvrtá výpočtová úloha. Na vypracovanie testu je vyhradených 45 minút.  

            Vyhodnotenie bude známe začiatkom apríla. Ďakujem žiakom za reprezentáciu školy. 

            Vypracovala : Ing. Vrbenská 

        • Správa z LVK Tatranská Lomnica 16.1.-20.1.2023
          • Správa z LVK Tatranská Lomnica 16.1.-20.1.2023

          • Žiaci 1. a 3. ročníka sa v dňoch 16.1. až 20.1.2023 zúčastnili LVK v Tatranskej Lomnici. Ubytovaní boli v hoteli Morava** v blízkosti lyžiarskeho strediska.

            Cieľom kurzu bolo zdokonalenie lyžiarskych zručností žiakov. Tí boli rozdelení do skupín podľa svojich schopností a zručností. Ich inštruktormi boli Ing. Kubanková, Ing. Mikušová, Mgr. Mochnaľová, Ing. Vrbenská a Mgr. Vernarský. Aj keď nám počasie nie vždy prialo prežili sme pekný týždeň na svahu, počas ktorého sme sa mali lepšiu možnosť navzájom poznať a zažiť množstvo nových zážitkov.

            Vypracoval: Mgr. Matej Vernarský