• Štátne kolo Olympiády ľudských práv
          • Štátne kolo Olympiády ľudských práv

          • V apríli sa uskutočnil už 24. ročník štátneho kola Olympiády ľudských práv. V tomto ročníku mala zastúpenie aj naša škola vďaka Robovi Mészárosovi z I. A, ktorý postúpil na celoslovenské kolo z 3. miesta v krajskom kole. Nosnou témou celého 24. ročníka OĽP bola téma Digitálny vek: Hrozba alebo šanca pre ľudské práva. Záštitu nad podujatím mali prezidentka SR pani Zuzana Čaputová,  verejná ochrankyňa práv pani Mária Patakyová a ministerka spravodlivosti pani Mária Kolíková. Tento ročník sa uskutočnil dištančne – online formou. Do celoslovenského kola postúpilo 63 súťažiacich, ktorí vyjadrovali a obhajovali svoje názory na aktuálne ľudskoprávne témy. Ďakujeme Robovi za výbornú reprezentáciu našej školy na tomto podujatí. V silnej konkurencii sa mu v jeho kategórii podarilo získať 2. miesto za úvahu Právo na bezpečnosť na internete: Na čo všetko treba myslieť? Garantom tejto časti súťaže bola Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Veríme, že tento úspech inšpiruje našich žiakov a radi sa prihlásia do školského kola súťaže aj na budúci rok.

            Mgr. Adela Kolpaková

        • JEDNOTÝŽDENNÁ SÚVISLÁ ODBORNÁ PRAX
          • JEDNOTÝŽDENNÁ SÚVISLÁ ODBORNÁ PRAX

          • Žiaci triedy II. C, študijného odboru geodézia, kartografia a kataster, v dňoch 20. – 26. apríla 2022 vykonávali súvislú odbornú prax pod vedením Ing. Kubankovej a Ing. Petruškovej. Cieľom praxe bolo overenie a osvojenie si teoretických vedomostí a praktických zručností nadobudnutých počas dvojročného štúdia v danom odbore.

            V prekrásnom prostredí sídliska Sekčov, počas celého týždňa, žiaci samostatne vykonávali meračské práce s využitím celej škály meračskej techniky, s cieľom vyhotovenia účelovej mapy z danej lokality.

            Po meračských prácach nasleduje spracovanie meraných údajov pomocou výpočtovej techniky, grafických geodetických softvérov. Pevne verím, že nadobudnuté skúsenosti otvoria žiakom novú dimenziu pohľadu na činnosť geodeta v praxi; vzájomná spolupráca a pomoc upevní a posilní medziľudské vzťahy v triednom kolektíve.

            Spracovala: Ing. Kubanková

        • Okresné kolo v basketbale žiakov SŠ
          • Okresné kolo v basketbale žiakov SŠ

          • Po dvojročnej prestávke sa opäť rozbehli súťaže pre stredoškolákov. 22.4.2022 sa naši žiaci zúčastnili na OK v basketbale žiakov SŠ. Hralo sa na našej škole a o víťazstvo v skupine bojovali žiaci SPŠ stavebnej, Gymnázia J. A. Raymana, Gymnázia sv. Moniky , SOŠ gastronómie  a služieb. Našim žiakom sa podarilo poraziť len  s SOŠ GaS a tak skončili v skupine na treťom mieste, ale ich výkony boli veľmi dobré.  Našu školu reprezentovali: P. Gargalik, M. Tejbus, D. Turek, M. Ferko, J. Borodáč, J. Kočan, L. Daňo, D. Mitaľ, M. Čajka, M. Šofranek, L. Petrik a L Novák. Všetkým hráčom patrí moje poďakovanie za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Henrieta Justiňáková

        • Exkurzie v Technickom a skúšobnom ústave stavebnom
          • Exkurzie v Technickom a skúšobnom ústave stavebnom

          • Dňa 21. 4. 2022 sa žiaci triedy III.B zúčastnili odbornej exkurzie v Technickom a skúšobnom ústave stavebnom. Zo širokej činnosti ústavu sme sa zamerali na skúšobníctvo betónu a ocele. Ing. M. Šutlák nám ukázal prípravňu betónových vzoriek, previedol skúšku betónu v tlaku a ťahu za ohybu. V laboratóriu kovov nám predviedli ťahovú skúšku oceľovej výstuže a jej vyhodnotenie a diagnostiku oceľových prútov. Exkurzia svojou názornosťou prispela k lepšiemu pochopeniu učiva z predmetu STK.

            Ing. Anna Orságová

        • Oblastné kolo SŠ „Silná ruka“
          • Oblastné kolo SŠ „Silná ruka“

          • 13.4.2022 sa uskutočnilo oblastné kolo SŠ „Silná ruka“. Na súťaži sa zúčastnili aj naši žiaci, ktorí si mali možnosť zmerať sily so svojimi rovesníkmi v rôznych váhových kategóriách. Našu školu reprezentovali R. Blaško, T.S. Jacko, K. Lazorík a K. Konečný, ktorý v kategórii do 65 kg obsadil 2. miesto a postúpil do celoslovenskej súťaže. Chlapcom  ďakujeme za reprezentáciu, Kevinovi Konečnému gratulujeme k úspechu a prajeme mu veľa šťastia a čo najlepšie umiestnenie v celoslovenskom kole.

            Mgr. Henrieta Justiňáková

        • MATEMATICKÁ LIGA
          • MATEMATICKÁ LIGA

          • Dňa 8.4.2022 sa 5 žiakov  4. ročníka zúčastnili súťaže Matematická liga – jarné kolo.

            Žiaci si overili svoje vedomosti a zručnosti z logiky, kombinatoriky a postupností.

             

             

            Umiestnenie súťažiacich:

            1. miesto – Erika Sadivová – IV. A
            2. miesto – Maroš Krivák – IV. A
            3. miesto – Miroslava Kočiková - IV. A , Tamara  Tomášová – IV. B

            Víťazke srdečne blahoželám! Za účasť na súťaži ďakujem všetkým súťažiacim.

            RNDr. Emília Ondíková

        • MATEMATICKÝ KLOKAN
          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov stredných škôl. Súťaž sa realizovala v pondelok 11. apríla 2022. Jej hlavným poslaním je:


            - propagovať a popularizovať logické myslenie a matematiku medzižiakmi,
            - umožniť žiakom súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti srovesníkmi z iných škôl,
            - predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie,
            - prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov,
            - poskytovať učiteľom matematiky materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania.

             

            Súťaže sa zúčastnilo 42 žiakov:
            1. A: 1 žiak,
            1. B: 14 žiakov,
            1. C: 9 žiakov,
            2. B: 18 žiakov.
            Informácia o umiestnení jednotlivých žiakov sa očakáva v máji 2022, avšak v danej súťaži má väčší význam už samotné zapojenie študentov a to, čo v rámci danej aktivity spravili pre seba.
            Viac informácií na: www.matematickyklokan.sk

            PaedDr. Anna Antonyová, PhD.

        • Obchodovanie s ľuďmi
          • Obchodovanie s ľuďmi

          • Obchodovanie s ľuďmi predstavuje jeden z najvýnosnejších  druhov trestnej činnosti, ide o zločin, pri ktorom ide o vážne porušovanie ľudských práv, keď človek je pod zámienkou dobre platenej práce zneužívaný  na nútenú prácu, prostitúciu, či žobranie. A upozorniť na toto nebezpečenstvo mala aj prednáška psychologičky Mgr. Štofaňákovej z CPPPaP. Prednáška sa uskutočnila 12.3.2022 a zúčastnili sa na nej žiaci  tretieho ročníka.

            Mgr. Henrieta Justiňáková

        • Prechádzky s P. O. Hviezdoslavom
          • Prechádzky s P. O. Hviezdoslavom

          • Na Prechádzky s P. O. Hviezdoslavom sa vybrali žiaci II.A, aby spoznali život, tvorbu a pôsobenie tohto významného slovenského autora, ktorý prežil časť svojho života aj v Prešove. Dozvedeli sme sa, že aj napriek sláve to bol utiahnutý človek, veľmi vzdelaný a uznávaný, ktorý si okrem písania vedel dopriať aj  svetské pôžitky. Básnik, ktorého tvorba má aj dnes výpovednú hodnotu. 

            Spracovala: Mgr. Dana Rázusová 

        •                   Adaptácia a adjustácia na novú školu
          • Adaptácia a adjustácia na novú školu

          • Takmer po dvoch mesiacoch na novej škole sme v spolupráci s CPPPaP  pre žiakov I.C  prizvali psychologičku Mgr. Buzalkovú, aby sa porozprávala so žiakmi o tom, ako si zvykli na nové prostredie, nový kolektív, vyučujúcich a po následnom vyplnení dotazníkov posúdila, ako sa prváci adaptovali na prostredie školy, na podmienky z hľadiska nárokov i požiadaviek na správanie sa k učiteľom a spolužiakom. V dotazníku taktiež mali možnosť vyjadriť sa, ako sa splnili ich očakávania.  

            Keďže I.A a I. B v tom čase nečakane prešli na dištančnú výuku, Mgr.  Buzalkovú sa nám podarilo prizvať ešte raz, 31.3.2022, aby mohla uskutočniť tento prieskum aj v týchto triedach.  O výsledkoch budú informovaní triedni učitelia.

              Mgr. Henrieta Justiňáková                                                                                        

        • NAJ KNIHA
          • NAJ KNIHA

          • Čítanie nás stále baví, preto sme posledný marcový deň venovali knihám. Tentokrát s II.C o ich naj knihe. Študenti ponúkli zaujímavé knižné tituly, inšpiratívna bola aj debata o potrebe čítania a o ich predstavách o hodinách literatúry.

        • 4. ročník stredoškolskej súťaže Garden Semmelrock
          • 4. ročník stredoškolskej súťaže Garden Semmelrock

          • Dve 1. miesta v celoštátnom kole Garden Semmelrock

            Máme dve víťazky celoštátneho kola 4. ročníka stredoškolskej súťaže Garden Semmelrock - naše žiačky z III.B (podľa abecedy):

            1. miesto Tatiana JANKOVSKÁ z III.B - Zadanie č. 2 Polyfunkčná budova

             

            1. miesto Martina RICHNAVSKÁ z III.B - Zadanie č. 4 Horská chata

             

            Víťazky napísali:

            Zapojením do tejto súťaže sme nabrali nové skúsenosti v programe Allplan, ale aj v odbore, ktoré v budúcnosti určite využijeme. Ďakujeme za príležitosť zapojiť sa a taktiež ďakujeme nášmu okoliu, ktoré nám ponúklo inšpirácie k celkovému výtvoru našich prác.“

            Firma Semmelrock, stein & design, s.r.o. vyhlasuje v každom ročníku 4 súťažné zadania, pričom oceňuje 1. miesto za každé zadanie – teda 4 x 1. miesto. Je to unikátny úspech našich žiačok, keď zo 4. udeľovaných 1. miest získali pre našu školu v konkurencii stredných priemyselných a odborných škôl stavebných na Slovensku dve 1. miesta.

            Postup do celoštátneho kola si vypracovaním kvalitných originálnych projektov zaslúžili aj ďalší spolužiaci z III.B a to Ondrej Ondzik a Tamara Šlampiaková.

            Našu školu tak v celoštátnom kole reprezentovalo spolu 11 projektov, ktoré vypracovali títo štyria žiaci III.B:

            • Tatiana Jankovská      - 4 súťažné zadania
            • Martina Richnavská    - 4 súťažné zadania
            • Ondrej Ondzik             - 2 súťažné zadania
            • Tamara Šlampiaková  - 1 súťažné zadanie.

            Blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy, za chuť zdokonaľovať sa pri práci s grafickým programom Allplan a hlavne za ich tvorivosť a kreativitu pri tvorbe originálnych súťažných projektov.

            Chceme vyzdvihnúť aj mimoriadny prínos našich víťaziek Martinky a Tatianky pri riešení technických problémov pri tvorbe výstupov v novej verzii programu Allplan 2022.

            Vypracovala: Ing. Svetlana Filipová

        • Výstava ABC stavebníctva
          • Výstava ABC stavebníctva

          • Obľúbený festival stavebníctva a záhradníctva sme navštívili aj my 1. 4. 2022. Počasie síce nebolo ideálne, ale potešili nás krásne kvety, okrasné a ovocné stromčeky, ale najviac stavebná časť výstavy, ktorá bola zameraná na šetrenie energií. Mohli sme si prezrieť tradičné exponáty ako okná, podlahy, strechy, kotly, klimatizácie, klasické stavebné materiály tvárnice YTONG. 

            Spracovala Mgr. D. Rázusová